Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γιατί Η Αναρρίχηση Είναι Καλή Για Τα Παιδιά

Γιατί Η Αναρρίχηση Είναι Καλή Για Τα Παιδιά

1. Η Αναρρίχηση διδάσκει την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων και τη δεξιότητα λήψης αποφάσεων.

Η ανάβαση μιας αναρριχητικής διαδρομής μοιάζει πολύ με τη συναρμολόγηση ενός παζλ. Κάθε κίνηση απαιτεί σταθερά, λήψη αποφάσεων, όπως πού να πάμε και πώς καλύτερα να φτάσουμε εκεί. Ξανά και ξανά. Η εκμάθηση της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων και η λήψη σωστών αποφάσεων είναι δεξιότητες που λείπουν από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του σήμερα, όπου η εστίαση είναι στην απομνημόνευση και στην απαγγελία για σκοπούς εξετάσεων.

2. Η αναρρίχηση αναπτύσσει τη γενναιότητα και την ικανότητα προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες καθώς και το ξεπέρασμα αυτών.

Να ξεπερνάς το φόβο σου είναι μια δεξιότητα ζωής καθώς και αναπόσπαστο συστατικό επιτυχίας. Είτε είναι ο φόβος για το άγνωστο, είτε ο φόβος του να ξεκινήσετε κάτι ή ο φόβος της αποτυχίας. Όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι, έχουν μάθει από νεαρή ηλικία να ξεπερνούν τους φόβους τους και να μην είναι ο φόβος φρένο στο να προχωρήσουν τη ζωή τους ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Ενθαρρύνεται τα παιδιά σας να αφήσουν το “βόλεμα” τους, ποιο γνωστό ως ορολογία στον χώρο της ψυχολογίας ως “comfort zone” να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να προσπαθούν μονίμως να γίνονται καλύτεροι! Αυτό θα τους δημιουργήσει ισχυρό χαρακτήρα και γενναιότητα. Η ανταμοιβή τους θα είναι να δράττουν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιάζονται, θα μάθουν να ξεπερνάνε τη νευρικότητα και να μην αποφεύγουν να ξεπερνάνε τα όρια τους ώστε να γίνονται καλύτεροι.

3. Η αναρρίχηση προωθεί υγιεινές επιλογές ζωής.

Έχετε δει ποτέ ένα παχύσαρκο ορειβάτη? Έχετε δει ποτέ ορειβάτη να καπνίζει δύο-πακέτα τσιγάρα την ημέρα? Ίσως κάποτε…  Οι άνθρωποι που κάνουν αναρρίχηση βράχου αγαπούν την ευκινησία, την ευλυγισία, την μυϊκή δύναμη και την αντοχή. Μισούν την παχυσαρκία, την τεμπελιά και την αδυναμία. Οι ορειβάτες είναι συνήθως πολύ υγιείς άνθρωποι, τρώνε υγιεινά και ενδιαφέρονται για όλα τα είδη γυμναστικής, από την ποδηλασία, τη γιόγκα ή το surfing. Για να είναι επιτυχής ορειβάτες, πρέπει να τρέφονται καλά, να πίνουν νερό, και να οικοδομήσουν ένα άπαχο μυϊκό σώμα. Όντας σε φόρμα και ισχυρή πνευματική διαύγεια διανύουν πολύ δρόμο για να καταστεί δυνατή η επιτυχία στην πλαγιά. Εάν φέρεται τα παιδιά σας για αναρρίχηση, θα τους δώσουμε ένα λόγο να ανταλλάσσουν τα διάφορα ανθυγιεινά snacks για τα φρούτα, τις παιχνιδομηχανές για ένα ποδήλατο και θα τους δημιουργήσουμε την αγάπη για δραστηριότητες.

4. Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα για το παιδί σας με περιπέτεια που μπορεί να μάθει με χαμηλό κίνδυνο σε πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον.

Καλώς ή κακώς, η αναρρίχηση έχει τη φήμη ως ένα extreme sport. Αν και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια για τους ελίτ επαγγελματίες του αθλήματος, η αναρρίχηση είναι στην πραγματικότητα λιγότερο extreme. Οι αρχάριοι ορειβάτες εκπαιδεύονται δεμένοι με ένα σχοινί (το σχοινί τρέχει μέσα από μια άγκυρα πάνω από τη διαδρομή της ανάβασης). Όταν είσαι δεμένος με ένα σχοινί μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως ένας κλειστός χώρος με τεχνητούς τοίχους και ειδικό στρώμα προστασίας, έχει ουσιαστικά μηδενική επικινδυνότητα! Ορεινή ποδηλασία, καγιάκ, σκι, σερφινγκ, κ.λπ. είναι όλα πολύ πιο επικίνδυνες δραστηριότητες από την αναρρίχηση. Το γεγονός αυτό καθιστά την αναρρίχηση πραγματικά μοναδική στα σπορ περιπέτειας παγκοσμίως και μπορείτε να εκπαιδευτείτε, χωρίς τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

5. Η αναρρίχηση διδάσκει πειθαρχία και συγκέντρωση.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αυτοπειθαρχία και η ικανότητα συγκέντρωσης είναι τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τους πιο πετυχημένους ανθρώπους παγκοσμίως. Η αναρρίχηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μεταδώσει τις βασικές αρχές της πειθαρχίας, επειδή απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση σου για να πετύχεις τον στόχο σου. Τα παιδιά σας θα μάθουν γρήγορα ότι η αναρρίχηση στενεύει τον κόσμο σε μια ενιαία γραμμή επάνω στον βράχο. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει γύρω τους, η έξυπνη εστίαση στον στόχο, ο συντονισμός των χεριών και των ποδιών απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση για να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την κορυφή!!!

6. Η αναρρίχηση διδάσκει δια βίου δεξιότητες όπως : δεσίματα κόμπων, εύρεση διαδρομής, καταρρίχηση, κλπ.

Ιστιοπλοΐα, κωπηλασία και πολλά άλλα αθλήματα… οι ικανότητες που αναπτύσσονται με την  αναρρίχηση εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα των υπαίθριων σπορ. Το δέσιμο κόμπων, μαζί με την ανάγνωση χάρτη και χρήση πυξίδας είναι βασικές δεξιότητες που αναπτύσσονται στα υπαίθρια σπορ. Μαθαίνοντας να διαβάζουν έναν κάθετο βράχο και να επιλέγουν τη βασική διαδρομή καθώς και η καταρρίχηση είναι κρίσιμες δεξιότητες που απαιτούνται σε μια διάσωση. Όλες αυτές οι ικανότητες γίνονται μέσα από την αναρρίχηση εφόδια για τα παιδιά σας που θα παραμένουν μαζί τους για μια ζωή.

7. Η αναρρίχηση είναι οικονομικά προσιτή.

Το κόστος για την έναρξη μαθημάτων αναρρίχησης είναι εξαιρετικά χαμηλό και για αρχή δεν χρειάζεται επένδυση για αγορά εξοπλισμού! Τα παιδιά σας μπορούν να εκπαιδευτούν διασκεδάζοντας κάνοντας χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού που προσφέρεται από την σχολή μας για τους σκοπούς των μαθημάτων.

8. Η αναρρίχηση είναι μη εμπορική.

Εάν έχετε κι εσείς κουραστεί από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, από τους επαγγελματίες αθλητές που έχουν ξεχάσει την χαρά του σπορ και στόχος είναι η διαφήμιση των χορηγών ή το κυνήγι μεγάλων εισοδημάτων τότε η αναρρίχηση είναι το σπορ που θέλετε να αγαπήσουν τα παιδιά σας. Οι μεγαλύτεροι αθλητές του σπορ παγκοσμίως δεν ζουν από αυτό. Σε αυτό τους οδηγεί η αγάπη τους για το συγκεκριμένο σπορ, για την χαρά της επίτευξης του στόχου! Το επίκεντρο της αναρρίχησης παραμένει η αναρρίχηση. Στον χώρο της αναρρίχησης δεν κυκλοφορούν φάρμακα για βελτίωση των επιδόσεων και έτσι θα είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα μείνουν μακριά από τακτικές που προσβάλλουν τον αθλητισμό!

9. Η αναρρίχηση παρέχει μια υγιή δόση ταπεινοφροσύνης.

Όλοι οι γονείς προσφέρουμε στα παιδιά μας αγάπη, προσοχή και θετική ενίσχυση. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού, να μάθει ότι μερικές φορές αποτυγχάνουμε στη ζωή και ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στάδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε και να προσπαθήσουμε ξανά μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτό το μάθημα θα περάσει εύκολα στα παιδιά κάθε φορά που θα πέφτουν από τον τοίχο από ένα μικρό ύψος επάνω στην ασφάλεια των ειδικών στρωμάτων! Θα πέσουν θα ξανασηκωθούν και θα επιμείνουν μέχρι να κατακτήσουν την κορυφή του στόχου τους.

10. Τέλος, η αναρρίχηση είναι σούπερ διασκέδαση.

Μπορεί να μην ενδιαφέρεστε για τον υγιεινό τρόπο ζωής, για την πνευματική εξάσκηση και την απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά δεν μπορείτε να παραβλέψετε ότι η αναρρίχηση είναι διασκεδαστική! Τα παιδιά σας θα παίξουν, θα γελάσουν, θα γυμναστούν μέσα από την δραστηριότητα και θα το ευχαριστηθούν! Όλοι μας θυμόμαστε τους εαυτούς μας μικρούς να τρέχουμε να πηδάμε από δω κι από κει… είναι στην φύση του παιδιού να σκαρφαλώνει, να πέφτει και να ξανασηκώνεται μέχρι πια να εξαντληθεί από δυνάμεις αλλά να έχει γεμίσει η ψυχή του ενέργεια και όμορφες εικόνες!